Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
Шафранът стига до Америките, пренесен от хиляди елзаски, немски и швейцарски анабаптисти и други баптистки вярващи, изселили се от Европа заради религиозни преследвания спрямо тях. Повечето от тях се установяват главно в източна Пенсилвания, в долината на река Сускехана. Там те формирали общност на т. нар. „пенсилвански германци“.
За да могат да продължат да ползват шафрана, тези заселници засяли полета с шафранов минзухар и така започнали да произвеждат шафран.
Не след дълго, шафранът от Пенсилвания вече се купувал и от богатите испански колонизатори в Карибите. Така се стигнало и до разразстване на производството на шафран. Търсенето на шафран довело до това, че цената му на стоковата борса във Филаделфия стигнала тази на златото.
Британско-американската война (1812-1815 г.) обаче довела до унищожението на много от търговските кораби, превозващи американския шафран. Производителите в Пенсилвания останали с поредица от нереализирани реколти, а търговията с Карибите така и не се възстановила на старите нива. Това принудило производителите в Пенсилвания да разширят употребата на шафран за собствени нужди и да експериментират все повече и повече: като подправка в сладкиши, юфка, ястия с пиле и пъстърва и др.
Култивирането на шафран в Америка оцелява до наши дни главно в окръг Ланкастър, Пенсилвания.
Коментари
Публикуване на коментар