Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
Шафрановият минзухар е ценен заради своя цвят, най-вътрешната част от който - червените близалца, след изсушаването им, се превръщат в продукта шафран.
Масово за шафрановия минзухар се казва, че обработката му е трудна, защото е изцяло ръчна.
Процесът по прибиране на реколтата (цветовете) от шафранов минзухар и получаването на готов продукт се състои от:
- бране;
- почистване;
- изсушаване;
- сортиране.
Възможно ли е поне част от този процес да бъде механизиран? Краткият отговор е "да", отнасящ се до брането на цветовете. Има производители на различни места по света, които използват машини за прибиране на реколтата, което им спестява време и средства. В интернет могат свободно да се намерят видео клипове, демонстриращи този процес.
Но, механичното прибиране на реколтата на шафрановия минзухар има някои условности, които са крайно важни и определят неприложимостта му в български условия.
Какво е важно за прилагане на механичното прибиране на цветове на шафрановия минзухар?
Равност и плодородност на почвата
Теренът, на който са засадени луковиците, трябва да е в много голяма степен равен, за да може машината да се движи по него. Това е приложимо в по-пустинни терени, каквито има в Иран и в най-южните региони на Испания.
Българската почва,
дори в най-неплодородните си варианти, е благодатна за земеделие - оставена без надзор и обработка, по нея неминуемо поникват всякакви растителни видове. Това възпрепятства възможността на машината да се движи покрай цветовете. За да бъдат премахнати всички плевели е необходимо прилагането на препарати, с които те да бъдат ръсени, което е неприложимо от началото на месец октомври, когато луковиците започват да прокарват своите стъбълца над почвата.
Селекция на луковиците
Луковиците трябва да бъдат специално селектирани по тяхната големина и сила, което да гарантира изникване на цветовете над определена височина, така че да бъдат удачни за прибиране от машина. Но тази селекция изисква:
- огромно количество луковици, от които най-добрите да бъдат подбрани, което от своя страна изисква огромни терени, засяти с луковици, каквито в България няма;
- достатъчно дълъг опит и достатъчно знание в отглеждането на шафранов минзухар, които да осигурят възможността за правилен подбор на луковици, каквито в България няма;
- достатъчно големи площи, засяти с предварително селектираните луковици, които да осигурят възможността за прилагане на механизирано прибиране на реколтата, каквито в България няма.
Целесъобразност
Постигането на условията за механично прибиране на реколтата в български условия би изисквало прекалено много усилия и прекалено големи разходи. Регионите, които се възползват от тази практика, имат две важни условия, които в България не съществуват: естествени климатични предпоставки и хилядолетна традиция в отглеждането на шафранов минзухар.
Коментари
Публикуване на коментар