Пропускане към основното съдържание

Механично бране на шафранов минзухар?

 

Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран

Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук

    Шафрановият минзухар е ценен заради своя цвят, най-вътрешната част от който - червените близалца, след изсушаването им, се превръщат в продукта шафран. 
    Масово за шафрановия минзухар се казва, че обработката му е трудна, защото е изцяло ръчна. 

    Процесът по прибиране на реколтата (цветовете) от шафранов минзухар и получаването на готов продукт се състои от: 
  • бране;
  • почистване;
  • изсушаване;
  • сортиране.  
    Възможно ли е поне част от този процес да бъде механизиран? Краткият отговор е "да", отнасящ се до брането на цветовете. Има производители на различни места по света, които използват машини за прибиране на реколтата, което им спестява време и средства. В интернет могат свободно да се намерят видео клипове, демонстриращи този процес.

    Но, механичното прибиране на реколтата на шафрановия минзухар има някои условности, които са крайно важни и определят неприложимостта му в български условия. 

Какво е важно за прилагане на механичното прибиране на цветове на шафрановия минзухар?


Равност и плодородност на почвата 

    Теренът, на който са засадени луковиците, трябва да е в много голяма степен равен, за да може машината да се движи по него. Това е приложимо в по-пустинни терени, каквито има в Иран и в най-южните региони на Испания.  

    Българската почва,  дори в най-неплодородните си варианти, е благодатна за земеделие - оставена без надзор и обработка, по нея неминуемо поникват всякакви растителни видове. Това възпрепятства възможността на машината да се движи покрай цветовете. За да бъдат премахнати всички плевели е необходимо прилагането на препарати, с които те да бъдат ръсени, което е неприложимо от началото на месец октомври, когато луковиците започват да прокарват своите стъбълца над почвата.

Селекция на луковиците

    Луковиците трябва да бъдат специално селектирани по тяхната големина и сила, което да гарантира изникване на цветовете над определена височина, така че да бъдат удачни за прибиране от машина. Но тази селекция изисква:
  • огромно количество луковици, от които най-добрите да бъдат подбрани, което от своя страна изисква огромни терени, засяти с луковици, каквито в България няма;
  • достатъчно дълъг опит и достатъчно знание в отглеждането на шафранов минзухар, които да осигурят възможността за правилен подбор на луковици, каквито в България няма;
  • достатъчно големи площи, засяти с предварително селектираните луковици, които да осигурят възможността за прилагане на механизирано прибиране на реколтата, каквито в България няма.

Целесъобразност 

    Постигането на условията за механично прибиране на реколтата в български условия би изисквало прекалено много усилия и прекалено големи разходи. Регионите, които се възползват от тази практика, имат две важни условия, които в България не съществуват: естествени климатични предпоставки и хилядолетна традиция в отглеждането на шафранов минзухар.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ШАФРАНОВ МИНЗУХАР: Как се сее

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук Само по себе си засяването на шафранов минзухар не е трудно. Но, спазването на някои правила има значение за качеството и количеството добив, който това иначе непретенциозно цвете ще Ви осигури.  В настоящата статия споделяме нашия опит в отглеждането на шафранов минзухар. __________                За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК __________ Посадъчен материал Шафрановият минзухар се засажда подредством луковици. Това е многогодишно растение, т.е. не е нужно да се засажда отново и отново всяка година по едно и също време. Разсаждане след това може да се случи при желание на стопанина за повече засята площ и по-голям добив. Време за засаждане      Шафрановият минзухар е есенен сорт минзухар. Той цъфти през есента - от края на октомври до началото на декем...

Примерна употреба на шафрана

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук      Шафранът е билка със свойствата на мощен антиоксидант, ползвана от дълбока древност за лечение на множество здравословни проблеми (стомашни неразположения, меланхолия, зрителни смущения, лечение на рани и подмладяване и възстановяване на кожата чрез мехлеми и др.), а също като подправка за готвене и като естествен оцветител.      Посочените в тази статия количества шафран за употреба са ориентировачни. Особено когато шафранът се прилага в храната, не забравяйте да го третирате като всяка друга подправка - намерете количеството, което прави ястията или напитките вкусни за Вас. Шафранът като подправка/билка      Природата на цвета на шафрановия минзухар е такава, че за да се възползваме максимално от него е необходимо той да бъде поставен в някакъв вид екстрактор - основа, в която престоял извес...

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ШАФРАНОВ МИНЗУХАР - НАСОКИ

Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук __________  Ш афрановият минзухар (Crocus sativus) е есенен сорт минзухар. Цъфтежът му се случва в периода от края на октомври до началото на декември. Периодът за засаждане/разсаждане е през лятото (юли - август). За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК Какво е нужно за отглеждане на шафранов минзухар?      Шафрановият минзухар е доста непретенциозно и силно адаптивно растение. Може да вирее във всякакъв вид почва и не е нужно и да бъде поливан - естествените валежи са му достатъчни.      Разбира се, според целите и желанието на стопанина, може да се натори почвата, ако е по-бедна, или да се поливат насажденията през лятото, при по-дълъг период без естествена влага. Засаждане      Шафрановият минзухар е многогодишно растение, което се ...