Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
Шафранът е продукт, който се получава от цвета на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Той представлява най-вътрешната част от цвета - червените близалца на минзухара, които са отделени и след това изсушени.
Шафранът има няколко нива на категоризация според дължината и вида на използваните близалца. В настоящата статия представяме общопознатите по цял свят наименования на отделните категории шафран, идващи от Иран и Индия - двете страни с най-дългогодишна история и най-дълготрайни традиции в отглеждането на шафранов минзухар и производството на шафран, а именно:
- Негин (Negin)
- Саргол (Sargol)
- Пушал (Pushal)
- Дастех (Dasteh)
Негин (Negin/Super Negin)
Думата негин идва от персийски език. Използва се със значението на скъпоценен камък или друго луксозно и скъпо бижу.
Като категория шафран, негин представлява само червената част на близалцата, но в пълната им дължина. Постигането на този тип шафран изисква изключителна прецизност, тъй като трябва да се спазва изискването за дължина и в същото време да не се допуска остатък от жълтата част на близалцето.
Саргол (Sargol)
Саргол идва от персийски език и означава "върхът на цветето".
Като категория шафран, сарголът представлява само червената част от близалцата, но не в пълната им дължина, а в горните две трети. Постигането на този тип шафран изисква прецизност, тъй като трябва да се спазва изиксването за дължина.
Пушал (Pushal)
Думата пушал идва от индийски език и е широко разпространено мъжно, предимно лично име. Думата пушал произлиза от думата "pusha", която е със значение "подхранващ/хранителен/питателен".
Като категория шафран, пушал представлява червените близалца в пълната им дължина, с леко удължение с жълт цвят в края (до 3 мм.).
Дастех (Dasteh)
Дастех идва от персийски език със значение на "дръжка/китка/букет". Произлиза от "dast" - длан/ръка.
Като категория шафран, дастех представлява близалцата на шафрановия минзухар така, както са израстнали, без допълнителна промяна на тяхната дължина след почистването и отстраняването им от останалата част от цвета, т.е. включва както горната червена част, през средната жълта част, до долната бяла част. Практиката е тази категория шафрн да се предлага в предварително подготвени китки/букети от близалца.
Защо съществува категоризация на шафрана?
1. Качествени различия
Качеството на различните категории шафран е различно. Съставът и особено концентрацията на веществата на близалцата се раличават при отделните категории шафран.
Най-голямо е съдържанието на полезните вещества във високите категории шафран - негин и саргол. Все още високи, но леко поразмити са те в средния клас пушал поради наличието на жълта част на близалцето в неговия край. Най-слаби са нивата в ниския клас шафран - дастех.
2. Ценова разлика
Различната категоризация по качество на шафрана предпоставя и различни ценови категории. Това разнообразие прави шафрана още по-достъпен до масовия потребител.
Коментари
Публикуване на коментар