Пропускане към основното съдържание

Категории шафран

 

Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран

Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук


Шафранът е продукт, който се получава от цвета на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Той представлява най-вътрешната част от цвета - червените близалца на минзухара, които са отделени и след това изсушени.

Шафранът има няколко нива на категоризация според дължината и вида на използваните близалца. В настоящата статия представяме общопознатите по цял свят наименования на отделните категории шафран, идващи от Иран и Индия - двете страни с най-дългогодишна история и най-дълготрайни традиции в отглеждането на шафранов минзухар и производството на шафран, а именно:
  • Негин (Negin)
  • Саргол (Sargol)
  • Пушал (Pushal)
  • Дастех (Dasteh)


Негин (Negin/Super Negin) 

 

    Думата негин идва от персийски език. Използва се със значението на скъпоценен камък или друго луксозно и скъпо бижу. 
     Като категория шафран, негин представлява само червената част на близалцата, но в пълната им дължина. Постигането на този тип шафран изисква изключителна прецизност, тъй като трябва да се спазва изискването за дължина и в същото време да не се допуска остатък от жълтата част на близалцето.

Саргол (Sargol)


    Саргол идва от персийски език и означава "върхът на цветето". 
   Като категория шафран, сарголът представлява само червената част от близалцата, но не в пълната им дължина, а в горните две трети. Постигането на този тип шафран изисква прецизност, тъй като трябва да се спазва изиксването за дължина.

Пушал (Pushal)

     Думата пушал идва от индийски език и е широко разпространено мъжно, предимно лично име. Думата пушал произлиза от думата "pusha", която е със значение "подхранващ/хранителен/питателен". 
    Като категория шафран, пушал представлява червените близалца в пълната им дължина, с леко удължение с жълт цвят в края (до 3 мм.). 

Дастех (Dasteh)

      Дастех идва от персийски език със значение на "дръжка/китка/букет". Произлиза от "dast" - длан/ръка.  
    Като категория шафран, дастех представлява близалцата на шафрановия минзухар така, както са израстнали, без допълнителна промяна на тяхната дължина след почистването и отстраняването им от останалата част от цвета, т.е. включва както горната червена част, през средната жълта част, до долната бяла част. Практиката е тази категория шафрн да се предлага в предварително подготвени китки/букети от близалца. 

Защо съществува категоризация на шафрана?

1. Качествени различия
    Качеството на различните категории шафран е различно. Съставът и особено концентрацията на веществата на близалцата се раличават при отделните категории шафран. 
    Най-голямо е съдържанието на полезните вещества във високите категории шафран - негин и саргол. Все още високи, но леко поразмити са те в средния клас пушал поради наличието на жълта част на близалцето в неговия край. Най-слаби са нивата в ниския клас шафран - дастех.

2. Ценова разлика
    Различната категоризация по качество на шафрана предпоставя и различни ценови категории. Това разнообразие прави шафрана още по-достъпен до масовия потребител.



Коментари

Популярни публикации от този блог

ШАФРАНОВ МИНЗУХАР: Как се сее

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук Само по себе си засяването на шафранов минзухар не е трудно. Но, спазването на някои правила има значение за качеството и количеството добив, който това иначе непретенциозно цвете ще Ви осигури.  В настоящата статия споделяме нашия опит в отглеждането на шафранов минзухар. __________                За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК __________ Посадъчен материал Шафрановият минзухар се засажда подредством луковици. Това е многогодишно растение, т.е. не е нужно да се засажда отново и отново всяка година по едно и също време. Разсаждане след това може да се случи при желание на стопанина за повече засята площ и по-голям добив. Време за засаждане      Шафрановият минзухар е есенен сорт минзухар. Той цъфти през есента - от края на октомври до началото на декем...

Примерна употреба на шафрана

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук      Шафранът е билка със свойствата на мощен антиоксидант, ползвана от дълбока древност за лечение на множество здравословни проблеми (стомашни неразположения, меланхолия, зрителни смущения, лечение на рани и подмладяване и възстановяване на кожата чрез мехлеми и др.), а също като подправка за готвене и като естествен оцветител.      Посочените в тази статия количества шафран за употреба са ориентировачни. Особено когато шафранът се прилага в храната, не забравяйте да го третирате като всяка друга подправка - намерете количеството, което прави ястията или напитките вкусни за Вас. Шафранът като подправка/билка      Природата на цвета на шафрановия минзухар е такава, че за да се възползваме максимално от него е необходимо той да бъде поставен в някакъв вид екстрактор - основа, в която престоял извес...

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ШАФРАНОВ МИНЗУХАР - НАСОКИ

Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук __________  Ш афрановият минзухар (Crocus sativus) е есенен сорт минзухар. Цъфтежът му се случва в периода от края на октомври до началото на декември. Периодът за засаждане/разсаждане е през лятото (юли - август). За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК Какво е нужно за отглеждане на шафранов минзухар?      Шафрановият минзухар е доста непретенциозно и силно адаптивно растение. Може да вирее във всякакъв вид почва и не е нужно и да бъде поливан - естествените валежи са му достатъчни.      Разбира се, според целите и желанието на стопанина, може да се натори почвата, ако е по-бедна, или да се поливат насажденията през лятото, при по-дълъг период без естествена влага. Засаждане      Шафрановият минзухар е многогодишно растение, което се ...