Пропускане към основното съдържание

Шафранът като лек срещу рак

 

Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран

Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук


Информацията, предоставена в настоящата статия, е с източник Националната здравна библиотека на САЩ. За пълния текст на английски език може да посетите този адрес


Текущото проучване е направено с цел откриване на налични данни, отнасящи се до възможността за използване на шафрана като естествено лекарство против рак.

Забележителен момент в противораковата функция на шафрана е, че той проявява селективност и се самонасочва към раковите клетки чрез механизми, включващи:

  • апоптоза (физиологичен процес на самоунищожаване на клетката, който цели по-ефективното адаптиране на целия организъм към заобикалящата го среда);
  • спиране на прогресията на клетъчния цикъл;
  • модулация на метаболизма на туморните клетки;
  • възспиране на синтеза на РНК и ДНК;
  • фрагментация на ДНК;
  • активност на LDH (Лактат дехидрогеназата е вътреклетъчен ензим, важен за производството на енергия в почти всички клетки на организма);
  • антиоксидантна активност;
  • намаляване на генната експресия (процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК).
В допълнение, шафранът предотвратява образуването на тумори, като реагира към техните причинители - свободните радикали и ги улавя. Важен момент е, че противораковата функция на различните съставки на шафрана се увеличава синергично, т.е екстрактът от шафран може да има по-голяма противоракова сила от неговите съединения поотделно.

Изследвания с животни

Извършвани са множество клинични опити с животни. Оказва се, че шафранът има противоракови ефекти при животински модели на рак, особено при рак на кожата, саркома (злокачествени тумори, които се развиват в костта и/или в меките тъкани) и рак на стомаха. Това може да бъде свързано с неговата антиоксидантна и апоптотична (унищожителна) функция спрямо раковите клетки. Шафранът може също да упражнява антиоксидантни ефекти посредством функцията си на прекурсор на витамин А. Също така, шафранът изглежда има превантивно действие към здравите клетки и намалява токсичните ефекти на противораковите лекарства. Определянето на ефективната доза и механизма на действие на шафрана при различни животински модели на рак изисква допълнителни проучвания.

Изследвания с хора

Въпреки многобройните проучвания относно противораковите свойства на екстракта от шафран при животни, не е провеждано клинично изпитване върху хора, за да се определят реалните противоракови ефекти на шафрана или неговите компоненти.

Въпреки това са провеждани клинични проучвания при хора, които дават положителни резултати за ефекта на екстракта от шафран при други заболявания, като:

  • алергична астма;
  • метаболитен синдром (сборът от определени състояния, които влияят негативно на организма и увеличават риска от заболявания като диабет от втори тип, атеросклероза, инфаркт, инсулт и други);
  • лека/умерена, свързана с възрастта дегенерация на макулата (заболяване, което засяга макулата – централната част на ретината, намираща се в задната част на окото. Макулната дегенерация повлиява гледането на близо и далеч, а някои всекидневни дейности, като вдяване на игла или четене, стават невъзможни. Въпреки че е нарушено централното зрение, периферното или страничното виждане е запазено);
  • диабетна макулопатия (очно заболяване, което се асоциира с дългогодишно боледуване от диабет. Това е основната причина за влошено зрение при диабетици);
  • подобряване на качеството на съня;
  • депресия

Шафранът и лекарствата срещу рак

Екстрактът от шафран има защитни ефекти върху клетките и намалява токсичността на някои лекарства, използвани в борбата с различни видове рак.

Странични ефекти на шафрана

Шафранът има селективна токсичност върху раковите клетки и превантивен ефект, без цялостни странични ефекти върху нормалните клетки. Шафранът, сам по себе си, може да бъде токсичен единствено ако се използва систематично в дози, които са с пъти по-високи от тези, използвани традиционно в човешката хранителна култура (повече от 4 грама дневно).

Заключение

Като се имат предвид наблюдаваните ефекти върху раковите клетки при животни, екстрактът от шафран може да се използва ефективно за лечение и профилактика на рак след потвърждение в клинични изпитвания при хора. Но, липсата на такива клинични изпитвания към момента затруднява прехвърлянето на вече наличните резултати от експерименталните изследвания върху животни към хората и определянето на най-добрата и най-безопасна доза за лечение.







Коментари

Популярни публикации от този блог

ШАФРАНОВ МИНЗУХАР: Как се сее

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук Само по себе си засяването на шафранов минзухар не е трудно. Но, спазването на някои правила има значение за качеството и количеството добив, който това иначе непретенциозно цвете ще Ви осигури.  В настоящата статия споделяме нашия опит в отглеждането на шафранов минзухар. __________                За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК __________ Посадъчен материал Шафрановият минзухар се засажда подредством луковици. Това е многогодишно растение, т.е. не е нужно да се засажда отново и отново всяка година по едно и също време. Разсаждане след това може да се случи при желание на стопанина за повече засята площ и по-голям добив. Време за засаждане      Шафрановият минзухар е есенен сорт минзухар. Той цъфти през есента - от края на октомври до началото на декем...

Примерна употреба на шафрана

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук      Шафранът е билка със свойствата на мощен антиоксидант, ползвана от дълбока древност за лечение на множество здравословни проблеми (стомашни неразположения, меланхолия, зрителни смущения, лечение на рани и подмладяване и възстановяване на кожата чрез мехлеми и др.), а също като подправка за готвене и като естествен оцветител.      Посочените в тази статия количества шафран за употреба са ориентировачни. Особено когато шафранът се прилага в храната, не забравяйте да го третирате като всяка друга подправка - намерете количеството, което прави ястията или напитките вкусни за Вас. Шафранът като подправка/билка      Природата на цвета на шафрановия минзухар е такава, че за да се възползваме максимално от него е необходимо той да бъде поставен в някакъв вид екстрактор - основа, в която престоял извес...

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ШАФРАНОВ МИНЗУХАР - НАСОКИ

Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук __________  Ш афрановият минзухар (Crocus sativus) е есенен сорт минзухар. Цъфтежът му се случва в периода от края на октомври до началото на декември. Периодът за засаждане/разсаждане е през лятото (юли - август). За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК Какво е нужно за отглеждане на шафранов минзухар?      Шафрановият минзухар е доста непретенциозно и силно адаптивно растение. Може да вирее във всякакъв вид почва и не е нужно и да бъде поливан - естествените валежи са му достатъчни.      Разбира се, според целите и желанието на стопанина, може да се натори почвата, ако е по-бедна, или да се поливат насажденията през лятото, при по-дълъг период без естествена влага. Засаждане      Шафрановият минзухар е многогодишно растение, което се ...