Пропускане към основното съдържание

КАКВО Е ШАФРАНЪТ?

 


Думата шафран се използва в две направления:

  • Като съкращение на цветето шафранов минзухар
  • За означаване на продукта шафран. Шафранът е продукт, който се получава от вътрешната част на цвета на шафрановия минзухар - червените близалца. След като цветът на минзухара бъде откъснат от стъбълцето, останалите му части се отстраняват от близалцата, след което те се изсушават. Така изсушените червени близалца на шафрановия минзухар представляват продукта шафран.

Ето нагледно как се почиства цвят от шафранов минзухар:
_________
Настоящата публикация е създадена от SLiFFron - Живот с шафран
Продукти с шафран можете да намерите ТУК


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

ШАФРАНОВ МИНЗУХАР: Как се сее

  Само по себе си засяването на шафранов минзухар не е трудно. Но, спазването на някои правила има значение за качеството и количеството добив, който това иначе непретенциозно цвете ще Ви осигури.  В настоящата статия споделяме нашия опит в отглеждането на шафранов минзухар. __________                За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК __________ Посадъчен материал Шафрановият минзухар се засажда подредством луковици. Това е многогодишно растение, т.е. не е нужно да се засажда отново и отново всяка година по едно и също време. Разсаждане след това може да се случи при желание на стопанина за повече засята площ и по-голям добив. Време за засаждане      Шафрановият минзухар е есенен сорт минзухар. Той цъфти през есента - от края на октомври до началото на декември. Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат/разсаждат през лятото - юли и август. Засаждане на луковици: Почва      Ша...

Примерна употреба на шафрана

       Шафранът е билка със свойствата на мощен антиоксидант, ползвана от дълбока древност за лечение на множество здравословни проблеми (стомашни неразположения, меланхолия, зрителни смущения, лечение на рани и подмладяване и възстановяване на кожата чрез мехлеми и др.), а също като подправка за готвене и като естествен оцветител.      Посочените в тази статия количества шафран за употреба са ориентировачни. Особено когато шафранът се прилага в храната, не забравяйте да го третирате като всяка друга подправка - намерете количеството, което прави ястията или напитките вкусни за Вас. Шафранът като подправка/билка      Природата на цвета на шафрановия минзухар е такава, че за да се възползваме максимално от него е необходимо той да бъде поставен в някакъв вид екстрактор - основа, в която престоял известно време, шафранът променя нейния вкус, аромат и цвят. Супа      Може да добавите шафран за овкусяване на приготвената супа....

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ШАФРАНОВ МИНЗУХАР - НАСОКИ

__________  Ш афрановият минзухар (Crocus sativus) е есенен сорт минзухар. Цъфтежът му се случва в периода от края на октомври до началото на декември. Периодът за засаждане/разсаждане е през лятото (юли - август). За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК Какво е нужно за отглеждане на шафранов минзухар?      Шафрановият минзухар е доста непретенциозно и силно адаптивно растение. Може да вирее във всякакъв вид почва и не е нужно и да бъде поливан - естествените валежи са му достатъчни.      Разбира се, според целите и желанието на стопанина, може да се натори почвата, ако е по-бедна, или да се поливат насажденията през лятото, при по-дълъг период без естествена влага. Засаждане      Шафрановият минзухар е многогодишно растение, което се саморазвъжда от вече засяти луковици. Препоръчително разстояние за засяване между отделните луковици е 12-15 см. Това дава достатъчно простр...