Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
Шафранът е скъпа подправка, което го прави обект на фалшификации.
Ето 5 начина, с които може да се провери автентичността на шафрана:
1. Вкус
- Шафрановото близалце има остър металически вкус.
2. Мирис
- Ако познавате аромата на шафрана, тогава няма как да ви измамят. Но, ако не сте наясно, тогава е по-сложно. Шафранът трябва да излъчва аромат на сено.
3. Цвят
- Ако поставите близалца във вода, тя трябва да се оцвети в жълто след няколко минути. Но това не е достатъчно, тъй като фалшивият продукт също може да предизвика оцветяване. Явен признак за автентичност е цветът на самото близалце след изваждане от водата. Ако няма промяна в цвета и то изглежда по същия начин, както преди поставянето във водата, значи имате истински шафран.
4. Експеримент
- Поставете сода бикарбонат във вода и разтворете. След това поставете шафран в тази смес. Ако сместа се оцвети в жълто, то шафранът е истински.
5. Сладост
- Използване на думата "сладост" на правилното място, когато става въпрос за шафран. Истинският шафран може да има сладост в аромата, наподобяващ този на пчелния мед. Това може да се дължи на това, че част от цветовете са обрани след като са били вече разтворени и пчелите са ги опрашили, оставяйки своите следи от мед по тях. Но, истинският шафран никога няма сладост във вкуса.
Коментари
Публикуване на коментар