Пропускане към основното съдържание

ШАФРАН: Как да разпознаем, че не е имитация

 

Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран

Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук

__________

                              За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате ТУК

__________


Шафранът е скъпа подправка, което го прави обект на фалшификации.

Ето 5 начина, с които може да се провери автентичността на шафрана:

1. Вкус 
  • Шафрановото близалце има остър металически вкус.
2. Мирис 
  • Ако познавате аромата на шафрана, тогава няма как да ви измамят. Но, ако не сте наясно, тогава е по-сложно. Шафранът трябва да излъчва аромат на сено. 
3. Цвят
  • Ако поставите близалца във вода, тя трябва да се оцвети в жълто след няколко минути. Но това не е достатъчно, тъй като фалшивият продукт също може да предизвика оцветяване. Явен признак за автентичност е цветът на самото близалце след изваждане от водата. Ако няма промяна в цвета и то изглежда по същия начин, както преди поставянето във водата, значи имате истински шафран.
4. Експеримент
  • Поставете сода бикарбонат във вода и разтворете. След това поставете шафран в тази смес. Ако сместа се оцвети в жълто, то шафранът е истински.

5. Сладост
  • Използване на думата "сладост" на правилното място, когато става въпрос за шафран. Истинският шафран може да има сладост в аромата, наподобяващ този на пчелния мед. Това може да се дължи на това, че част от цветовете са обрани след като са били вече разтворени и пчелите са ги опрашили, оставяйки своите следи от мед по тях. Но, истинският шафран никога няма сладост във вкуса.





Коментари

Популярни публикации от този блог

ШАФРАНОВ МИНЗУХАР: Как се сее

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук Само по себе си засяването на шафранов минзухар не е трудно. Но, спазването на някои правила има значение за качеството и количеството добив, който това иначе непретенциозно цвете ще Ви осигури.  В настоящата статия споделяме нашия опит в отглеждането на шафранов минзухар. __________                За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК __________ Посадъчен материал Шафрановият минзухар се засажда подредством луковици. Това е многогодишно растение, т.е. не е нужно да се засажда отново и отново всяка година по едно и също време. Разсаждане след това може да се случи при желание на стопанина за повече засята площ и по-голям добив. Време за засаждане      Шафрановият минзухар е есенен сорт минзухар. Той цъфти през есента - от края на октомври до началото на декем...

Примерна употреба на шафрана

  Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук      Шафранът е билка със свойствата на мощен антиоксидант, ползвана от дълбока древност за лечение на множество здравословни проблеми (стомашни неразположения, меланхолия, зрителни смущения, лечение на рани и подмладяване и възстановяване на кожата чрез мехлеми и др.), а също като подправка за готвене и като естествен оцветител.      Посочените в тази статия количества шафран за употреба са ориентировачни. Особено когато шафранът се прилага в храната, не забравяйте да го третирате като всяка друга подправка - намерете количеството, което прави ястията или напитките вкусни за Вас. Шафранът като подправка/билка      Природата на цвета на шафрановия минзухар е такава, че за да се възползваме максимално от него е необходимо той да бъде поставен в някакъв вид екстрактор - основа, в която престоял извес...

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ШАФРАНОВ МИНЗУХАР - НАСОКИ

Настоящата публикация е проект на  SLiFFron - Живот с шафран Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота,  разгледайте тук __________  Ш афрановият минзухар (Crocus sativus) е есенен сорт минзухар. Цъфтежът му се случва в периода от края на октомври до началото на декември. Периодът за засаждане/разсаждане е през лятото (юли - август). За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате  ТУК Какво е нужно за отглеждане на шафранов минзухар?      Шафрановият минзухар е доста непретенциозно и силно адаптивно растение. Може да вирее във всякакъв вид почва и не е нужно и да бъде поливан - естествените валежи са му достатъчни.      Разбира се, според целите и желанието на стопанина, може да се натори почвата, ако е по-бедна, или да се поливат насажденията през лятото, при по-дълъг период без естествена влага. Засаждане      Шафрановият минзухар е многогодишно растение, което се ...