Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
Цветът на шафрановия минзухар се състои от лилави венчелистчета, пазещи във вътрешността си жълти тичинки и червени близалца. Всички те са използваеми и имат своите полезни свойства за здравето на хората.
Лилавите венчелистчета имат високо съдържание на кемпферол. Той спомага за редуциране на възпалителни процеси в тялото, има противоракови свойства (атакува агресивно съществуващи и новоформиращи се ракови клетки, като в същото време предпазва здравите клетки и поддържа тяхната жизненоспособност), действа като антиоксидант.
Червените близалца съставляват продукта "шафран".
Близалцата са богати на кроцин и кроцетин, отговорни за червения цвят, както и на шафранал, придаващ характерния и неподражаем вкус.
Като следствие от този си състав, шафранът има антидепресивни свойства, подобрява функцията и устойчивостта на мозъчните клетки, действа противовъзпалително, подобрява храносмилането, понижава апетита и може да се използва за намаляване на телесното тегло, подобрява оросяването на мозъка и концентрацията.
Всички части на цвета на шафрановия минзухар намират приложение като: подправка за ястия и съставка на чай, лекарствени средства, съставки на козметични продукти или като естествено багрило.
_________
Коментари
Публикуване на коментар