Историята на култивирането на шафрана започва преди повече от 3000 години и обхваща много култури, различни континенти и цивилизации.
Шафранът,който е подправка, получена от сушените близалца на шафрановия минзухар (Crocus sativus), е една от най-скъпите подправки в историята. С горчивия си вкус и аромат, сходен с този на сеното, вплитащ леки металически нотки, шафранът се използва като подправка, в парфюмерията, като оцветител и в медицината.
Шафранът произхожда от Югоизточна Азия, но неговото куптивиране започва в Древна Елада.
Шафранът се получава от близалцата на Crocus sativus - култивиран вид минзухар.
Свободно растящият в природата предшественик на Crocus sativus е Crocus cartwrightianus. Хората започнали да отделят екземплярите с изключително дълги близалца на този диворастящ вид минзухар и да ги отглеждат. Като
следствие, някъде през късната бронзова епоха, вече е съществувал мутант на Crocus cartwrightianus - Crocus sativus.
Най-ранният писмен източник, в който е документиран шафранът, е ботаническа справка от периода на древноасирийския владетел Ашурбанипал (VII в. пр. Хр.). Оттогава насам, използването на шафран е документирано като средство за лечение на около деветдесет заболявания.
_________
Настоящата публикация е създадена от SLiFFron - Живот с шафран
Продукти с шафран можете да намерите ТУК
Коментари
Публикуване на коментар