Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
________________________
В днешно време може да се намери изобилие от различни видове на сладкото изкушение. Една част от тях не са особено полезни за здравето, защото са пълни с подсладители, оцветители и други вредни съставки, от които се напълнява.
Ако си купим истински шоколад обаче, ще усетим не само невероятния му вкус, а и неговото положително въздействие върху нашето тяло.
Едва ли има човек, който да не обича шоколад.
В днешно време може да се намери изобилие от различни видове на сладкото изкушение. Една част от тях не са особено полезни за здравето, защото са пълни с подсладители, оцветители и други вредни съставки, от които се напълнява.
Ако си купим истински шоколад обаче, ще усетим не само невероятния му вкус, а и неговото положително въздействие върху нашето тяло.
__________
За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате ТУК
__________
Черният шоколад, например, е три пъти по-богат на антиоксиднати в сравнение с млечния. Той е много по-полезен от другите, защото:
Намалява риска от сърдечни заболявания
Ако искаме да имаме здраво сърце, можем да хапваме по малко черен шоколад. Проучвания доказват, че той наистина помага на сърцето. Учени откриват, че при консумация на черен шоколад се увеличава значително диаметърът на коронарните артерии, което подобрява кръвния поток. Също така, черният шоколад регулира кръвното налягане и кръвните липиди и помага за предотвратяване на диабет тип 2.
Понижава нивата на холестерола
Високите нива на холестерол могат да бъдат опасни за нашето здраве. Лошият холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява се и постепенно ги запушва. Така се увеличава рискът от поява на кръвни съсиреци. Тъмният шоколад може да облекчи запушените съдове.
Изследване от 2012 г. показва, че хора, които хапват по 50 грама тъмен шоколад в продължение на 15 дни, имат много по-ниски нива на лош холестерол.
Мощен антиоксидант
Истинският тъмен шоколад е богат на няколко вида антиоксиданти, подобно на някои видове чай, червеното вино и ябълките. Тези хранителни вещества предпазват клетките от свободните радикали, които, оставени безконтролни, може да доведат до преждевременно стареене и да увеличат риска от развитие на сърдечни заболявания и рак.
Тъмният шоколад е с много по-силно антиоксидантно съдържание от много суперхрани, показва проучване от 2010 г.
Контролира нивата на кръвната захар
Много хора страдат от диабет и повечето сладки неща вдигат доста нивото на кръвната захар. Черният шоколад обаче не повишава нивото толкова много, колкото останалите лакомства. Причината е, че има много нисък гликемичен индекс – 23. Изследване показва, че тъмният шоколад ни държи сити и потиска желанието ни за похапване.
Защитава мозъка
Здравето на мозъка при възрастните е много важно. Черният шоколад намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция. Изследване от 2015 г. доказва, че тъмният шоколад подобрява концентрацията и притока на кръв към мозъка.
Подобрява настроението
Стрес, напрежение, лошо настроение. Всичко това може да се промени само с няколко парченца черен шоколад. Неговите естествени флавоноиди повишават нивото на ендорфините в мозъка и бързо подобряват настроението ни.
Защитава кожата
Полезните вещества в черния шоколад помагат и в борбата с несъвършенствата по кожата. По-честата консумация на какао на прах ѝ помага да се предпази от опасните UV лъчи на слънцето, показва проучване от 2006 г., според което шоколадът подобрява хидратацията на кожата.
Помага в битката с мазнините
Излишните мазнини са нещо, с което много от нас се борят упорито, но не винаги усилията имат добър и дълготраен ефект.
Тъмният шоколад не може да ни помогне да отслабнем изцяло, но ще стопи част от мазнините в ханша. Хората, които често ядат черен шоколад, имат по-нисък индекс на телесна маса, отколкото тези, които го консумират по-рядко. Ако ядем шоколад с 70% какао за една седмица, ще постигнем впечатляващ резултат с ханша.
Допринася за очното здраве
Повечето от нас работят с компютри и светлината от техните екрани се отразява негативно на очите ни. В края на деня изпитваме сухота в очите, замъгляване, а понякога имаме зачервяваме и главоболие. Проучване от 2011 г. установява, че яденето на тъмен шоколад може да подобри визуалната функция с поне 2 часа след приема му.
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.
_________
Коментари
Публикуване на коментар