Настоящата публикация е проект на SLiFFron - Живот с шафран
Ако искате да се възползавате от шафрана в пълнота, разгледайте тук
За ползите от шафрановия минзухар може да разгледате ТУК
Природата на цвета на шафрановия минзухар е такава, че за да се възползваме максимално от него е необходимо той да бъде поставен в някакъв вид екстрактор - основа, в която престоял известно време, шафранът променя нейния вкус, аромат и цвят.
Такива екстрактори могат да бъдат според вида на ястието:
1. Бульон - зеленчуков/месен/костен;
2. Чиста топла вода;
3. Лимонов сок;
4. Кисело/прясно мляко;
5. Твърд алкохол/вино и т.н.
Колкото по-дълго шафранът престои в екстрактора, толкова по-наситен на вкус, аромат и цвят ще бъде резултатът. А също така, по-дългият престой предполага и по-малко количество за постигане на желания ефект.
Ако търсите бърз резултат, тогава е удачно шафранът да бъде смлян/смачкан на ситно и така да бъде поставен в основата за екстрахиране.
Основни методи за употреба
1. Преди/по време на готвене
Тук се има предвид точно предварителното поставяне на шафран в съответния екстрактор според рецептата и предоставянето му на необходимото време за извличане. След това, според метода на готвене, извлечения шафран се поставя в точния момент.
Типичен пример е приготвянето на ориз с шафран. На определен етап се добавя вода и/или вино, което охлажда сместа и тогава, когато тя е гореща но не вряща, се прибавя и шафранът, който оцветява и овкусява.
2. В края/след готвене
Типичен пример за това е приготвянето на супи. При тях използването на шафран е удачно да се случва именно в края на готвенето, след като съставките са сготвени и реално имаме вече готово ястие. Тогава, след сваляне на съда от котлона, когато течността е все още гореща, но вече не вряща, поставяме шафран, запарваме го, а той ще пусне своите вкус и аромат и ще допринесе за усещането.
Коментари
Публикуване на коментар